Αντισεισμικότητα
Οι σεισμικές δράσεις προκαλούν κύματα κλονισμού της επιφάνειας και οδηγούν σε κάθετες και οριζόντιες μετατοπίσεις και επιταχύνσεις. Εκτιμώντας ότι ένα κτήριο μπορεί να απορροφήσει τις κάθετες δυνάμεις σχετικά καλά, οι οριζόντιες δυνάμεις προκαλούν πρόσθετες πιέσεις.
Λόγω της ομοιογενούς δομής του, το YTONG μπορεί ακόμη και να απορροφήσει τις ελαστικές και συμπιεστικές τάσεις που απορρέουν ως αποτέλεσμα των σεισμών κατά μήκος του YTONG. Η τοιχοποιία από YTONG Blocks πρέπει να κτίζεται με τις σπάτουλες της YTONG (ανάλογα με το πάχος χρησιμοποιούμε την αντίστοιχη σπάτουλα) ώστε το πάχος εφαρμογής της κόλλας της YTONG να είναι 1-2mm, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα θετικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του YTONG.
Οι σεισμοί είναι δονήσεις που προκαλούνται από τις μετακινήσεις ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση κάποιας τεκτονικής πλάκας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Κατόπιν, ο σεισμός διαδίδεται λόγω των τεκτονικών τάσεων, συνήθως κατά μήκος ενός προϋπάρχοντος ρήγματος.
Μπορούμε να διαχωρίσουμε σε τρεις τις φάσεις ενός τέτοιου σπασίματος, κατά μήκος ενός κάθετου υπόγειου θαλάμου. Η ένταση που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε κατά την πρώτη φάση μπορεί να οδηγήσει – έτη, δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες αργότερα – σε μια σημαντική παραμόρφωση και των δύο γειτονικών πλακών. Εάν οι δύο πλάκες δεν μπορούν να κινηθούν ομοιόμορφα κατά μήκος του ορίου τους (το ενδεχόμενο ελάττωμα) επειδή διακινούνται με υπερβολική παραμόρφωση, μπορούν να προκαλέσουν τις πλάκες στο να αναπηδήσουν ξαφνικά. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι ένας σεισμός.
Μια διατομή μέσω μιας εστιακής περιοχής αποκαλύπτει μία κεκλιμένη πλάκα και κάποια ιζήματα από πάνω της. Το σημείο σεισμών προέλευσης είναι γνωστό ως υπόκεντρο, ενώ το σημείο στην επιφάνεια της Γης ακριβώς πάνω από το υπόκεντρο είναι γνωστό ως επίκεντρο. Τα κύματα διαπερνούν το υπόκεντρο ως σεισμικά κύματα μέσω του εσωτερικού της Γης και εμπρός – της επιφάνειάς του. Η περιοχή όπου τα κύματα γίνονται αισθητά καλείται σεισμική περιοχή ή αλλιώς σεισμική ζώνη. Τα σεισμικά κύματα γίνονται αισθητά με την ίδια ένταση στις σεισμικές γραμμές που επισύρουν την προσοχή σε ένα σχηματικό διάγραμμα.
Εάν μία τεκτονική πλάκα βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από κάτω από μια εγκατάσταση, μπορούν να προκύψουν ιδιαίτερες ζημιές σε μια περιορισμένη περιοχή. Εάν το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος, ένας σεισμός της ίδιας δύναμης θα έχει επιπτώσεις σε μια μεγαλύτερη περιοχή αλλά θα προκαλέσει μικρότερη ζημία τοπικά.
Κλίμακες σεισμού
Οι κλίμακες έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να είναι σε θέση να περιγράψουν και να συγκρίνουν μια δύναμη σεισμών και την επίδραση που έχει στις δομές. Ο συνηθέστερα χρησιμοποιημένη είναι η κλίμακα μεγέθους (κλίμακα Richter) και οι κλίμακες έντασης.
Το μέγεθος ενός σεισμού χαρακτηρίζεται από το μέγεθός της (Μ), με την κλίμακα Richter. Το μέγεθός της προέρχεται από τις μέγιστες δονήσεις που μετριούνται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Αυτό, στη συνέχεια, επιτρέπει τα συμπεράσματα σχετικά με την ενέργεια που ελευθερώνεται στο σημείο εστίασης (υπόκεντρο) του σεισμού. Κάθε αύξηση στο μέγεθος της μονάδας, όπως από M=4 σε M=5, δηλώνει μια τριανταπλάσια αύξηση στο μέγεθος του σεισμού.
Η αύξηση στο μέγεθος της σεισμικής δόνησης συνοδεύεται από αύξηση στη διάρκειά του. Ένας σεισμός με μέγεθος μεγαλύτερο των 8 Richter, όπως αυτό ότι το χτύπημα Πόλη του Μεξικού (στις 9 Σεπτεμβρίου του 1985), με μέγεθος 8.1, μπορεί να συνεπάγεται μια φάση έντονων δονήσεων για χρονική διάρκεια άνω των 30 δευτερολέπτων. Δεδομένου ότι το μέγεθος Richter παρέχει μόνο πληροφορίες για την ενέργεια που ελευθερώνεται σε ένα σεισμό, είναι απαραίτητο να καθοριστεί η πιθανή ζημία που θα προκύψει σε ένα κτίριο, κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος. Δεν είναι δυνατό να γίνει συσχετισμός μεταξύ των κλιμάκων μεγέθους και της κλίμακας μεγέθους Richter, επειδή υπάρχει ένα πλήθος γεωλογικών παραγόντων που αναλύονται. Επιπλέον, το βάθος του σημείου εστίασης h και της απόστασης από το επίκεντρο Δ ασκούν μεγάλη επιρροή έντασης l.
Ένας σεισμός έχει μόνο ένα ενιαίο μέγεθος Μ στην κλίμακα Richter αλλά θα έχει τις διαφορετικές εντάσεις από μέρος σε μέρος, οι οποίες μικραίνουν με την αυξανόμενη απόσταση από το επίκεντρο.
Οι χώρες που βρίσκονται σε αυτές τις σεισμικές ζώνες έχουν τους κώδικες και τους Αντισεισμικούς Κανονισμούς, οι οποίοι εξετάζουν τα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται από τους σεισμούς. Οι πραγματικές πιέσεις που ασκούνται σε μια κατασκευή θα εξαρτηθούν από τη σεισμική δραστηριότητα (έντονη ή ελαφριά), ενώ επίσης επηρεάζονται σε αρκετά μεγάλο ρυθμό τους γεωλογικούς όρους. Για το λόγο αυτό, κάθε χώρα έχει εισάγει και εφαρμόζει τους δικούς της κανονισμούς.
Το Αυτόκλειστό Κυψελωτό Σκυρόδεμα είναι εξαιρετικά ισχυρό και ανθεκτικό υλικό, παρά το μικρό του βάρος. Το YTONG είναι ένα συμπαγές υλικό και αυτό προέρχεται από το πυριτικό ασβέστιο που εσωκλείει εκατομμύριά πόρων αέρα αλλά και από τη διαδικασία ωρίμανσης, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια αίθουσα ατμού με σταθερά διατηρημένη ατμοσφαιρική πίεση, γνωστή και ως αυτόκλειστο. Οι άριστες μηχανικές ιδιότητές του YTONG, το ανάγουν ως το ιδανικό υλικό δόμησης και την κορυφαία επιλογή για τις περιοχές με έντονη σεισμική δράση.
Το μικρό βάρος του YTONG εξασφαλίζει ότι τα θεμέλια ενός κτιρίου επιβαρύνονται με μικρά φορτία, όμως είναι ιδιαίτερα ισχυρό ώστε να αντέξει αρκετά πατώματα. Διατηρεί τις ιδιότητές της για ολόκληρη τη ζωή ενός κτιρίου. Το YTONG αντιστέκεται στον αέρα, τη βροχή, το χιόνι και τη θύελλα και δεν αποσυντίθεται ή σαπίζει. Γενικά, η αλλαγή από τις εξωτερικές θερμοκρασίες δεν μπορεί να βλάψει τα YTONG. Η πολύ περιορισμένη συρρίκνωση και η θερμική επέκτασή της αποτρέπουν τη δημιουργία ρωγμών στην τοιχοποιία από YTONG.
Επιλέξτε εδώ για να κατεβάσετε την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρία μας σε συνδυασμό με το ΕΜΠ, σχετικά με την αντισεισμική κατασκευή κτιρίων από YTONG. Αυτή η μελέτη έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών και αφορά κτίριο κτισμένο με YTONG blocks (pdf).
Autoclaved Aerated Concrete is extremely strong and durable despite its light weight.
YTONG’s solidity, which comes from the calcium silicate that encloses its millions of air pores and from the process of curing in a pressurised steam chamber, an autoclave. Its excellent mechanical properties make it the construction material of choice for earthquake zones.
The product’s light weight ensures that the foundations of a building are lightly loaded, yet it is strong enough to bear several floors. It retains its properties for the entire life of a building without ageing. YTONG resists wind, rain, snow and storm and does not decay or rot.
In general, changing outside temperatures cannot damage YTONG Blocks.
Its very limited shrinkage and thermal expansion prevent the formation of cracks in masonry.
In general, changing outside temperatures cannot damage YTONG Blocks.
Its very limited shrinkage and thermal expansion prevent the formation of cracks in masonry.